Jesień przynosi zmiany. Zielona dotąd natura zaczyna przebierać się w żółte, czerwone i brązowe szaty. Nocą pojawiają się pierwsze przymrozki, które z czasem opanowują także coraz krótsze dni. W sadach zbierane są ostatnie jabłka i gruszki. Na dobre rozpoczyna się sezon na dynie i żurawinę. Niektórzy mają wrażenie, że jest to czas smutny, kojarzący się z końcem i pożegnaniem. Ale można spojrzeć na jesień z innej strony. To początek! Początek nastrojowych dekoracji, palących się aromatycznych świec i orzeźwiającej zmiany. Jak wykorzystać to bogactwo jesieni, by stworzyć klimatyczne i stylowe dekoracje jesiennego stołu? Czym charakteryzuje się taki stół i na jakie elementy należy zwrócić uwagę? Przeczytajcie o jesieni na stole, by pokochać jej piękno i poczuć jej niepowtarzalny refleksyjny nastrój.
Owoce i warzywa
Dekoracje nierozerwalnie związane są z sezonowymi warzywami i owocami. Królowa jesieni może być tylko jedna – to piękna i dumna dynia. W naszych sklepach możemy kupić zarówno klasyczną pomarańczową dynię jadalną, jak i jej dekoracyjne odmiany nie nadające się do spożycia. Niesamowite wrażenie robią białe odmiany dyni, ale te jadalne są praktycznie niedostępne w Polsce. Natomiast bez większych problemów dostaniemy jej dekoracyjne odpowiedniki.
Białe dynie wyglądają niesamowicie jako naturalne dekoracje stołu. Nawet ustawione pojedynczo zrobią na każdym gościu wrażenie. Oczywiście świetnie komponują się w koszykach razem z jesiennymi gałązkami i kolorowymi liśćmi. Zarówno z białej, jak i pomarańczowej dyni możemy wykonać jesienny wazon na kwiaty i liście. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dynia stała się także świecznikiem.