Zdrowa dawka słodyczy
”Zdrowe jedzenie nie może być smaczne” – tak mogą twierdzić tylko ci, którzy po prostu nie znają smakowitych przepisów na dania pełne witamin, minerałów, z dużą ilością białka i węglowodanów złożonych oraz niską zawartością tłuszczu.
Aby przekonać się o nieprawdziwości tego powiedzenia, wystarczy jedna wizyta w restauracji wegańskiej lub tej, która swoją kuchnię opiera tylko na naturalnych i zdrowych składnikach. Dużo trudniejsze jednak jest stworzenie deseru, który byłby jednocześnie i słodki i zdrowy. Jak go przygotować?
Deser, serwowany na zimno, jak i na gorąco, przede wszystkim dostarcza przyjemności kulinarnej. Aby odpowiednio spełniał tę funkcję, najczęściej jest pełen cukru. Trudno więc stworzyć go w wersji fit i oprzeć tylko na prozdrowotnych składnikach. Gdyby było to proste, utrzymanie pięknej sylwetki i dbanie o zdrowie byłoby najsłodszą rzeczą na świecie. Jest jednak kilka wyjątków, które przedstawiamy p w tym wpisie.
A więc, co trzeba zrobić, aby deser, oprócz rozpieszczania naszych kubków smakowych, odżywiał również nasze ciało i duszę? Należy do jego stworzenia użyć dużej dawki prozdrowotnych i pysznych składników.
Oto kilka naszych propozycji:
1. Ciasto marchewkowe
Na zdrowotnych właściwościach marchewki poznali się już starożytni mieszkańcy Chin, choć oni inaczej niż współcześni, preferowali jej białą odmianę. Najpopularniejsza obecnie wersja marchewki, czyli pomarańczowa, została wyhodowana dopiero w XVII wieku, co zawdzięczamy holenderskim rolnikom. Zupełnie zepchnęła ona w cień marchewki o innych barwach, a są wśród nich naprawdę wyjątkowe okazy o bardzo egzotycznym umaszczeniu – np. ciemnofioletowe i czarne.
Wartość energetyczna marchewki to zaledwie 41 kcal w 100 gramach, ale tkwi w niej bogate źródło prozdrowotnych składników. Marchewka zawiera witaminę C – wzmacniającą odporność organizmu, szczególnie istotną podczas walki z przeziębieniem, witaminę B6 – odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę E – przeciwutleniacz chroniący organizm przed szkodliwymi działaniami stresu i witaminę K, która bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Marchew jest również bogatym źródłem minerałów.
Ale najbardziej słynie z tego, że jest skarbnicą beta-karotenu. To właśnie jemu pomarańczowa marchew zawdzięcza swój kolor, choć jego właściwości są dużo szersze. Beta-karoten to przeciwutleniacz zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wspomagający odporność organizmu, a nawet wspierający leczenie trądziku.
Marchew to także jeden z ważniejszych składników przepysznego i bardzo zdrowego ciasta marchewkowego. Oto, jak możesz je przyrządzić: http://www.smakistyl.pl/ciasto-marchewkowe.html.
2. Wegańska gryczanka kokosowa z jagodami
Smak jagód idealnie nadaje się do deserów. Nie są nadmiernie słodkie, dzięki czemu jagodowe potrawy nie będą mdłe. Ale smak jagód to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy je jeść. Drugim jest ich bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowia.
Desery, ponieważ są oparte na cukrze, sprawiają, że jego stężenie we krwi rośnie. I tu można przedstawić pierwszą właściwość jagód, która sprzyja zdrowiu. Otóż obniżają one poziom cukru we krwi. A więc dzięki nim można stworzyć deser, który bardzo korzystnie będzie wpływał na indeks glikemiczny – czyli odwrotnie niż robi to większość deserów.
Jagody skutecznie obniżają również poziom cholesterolu, są bogatym źródłem witaminy C, witamin z gruby B oraz soli mineralnych. Mogą także stać się przyjacielem naszego brzucha w przypadku, gdy przytrafi mu się ostry ból lub biegunka.
Masz ochotę na pyszny deser z jagodami?
Polecamy wegańską gryczankę kokosową z jagodami, na którą przepis znajduje się tu: http://www.smakistyl.pl/weganska-gryczanka-kokosowa-z-jagodami.html.
3. Pieczone jabłka faszerowane bakaliami
Desery z jabłek powinny być szczególnie doceniane, gdyż nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe, ale również dlatego że Polska jest światowym gigantem w uprawie tego owocu. Co roku w polskich sadach rodzi się ponad 3 miliony jabłek, dzięki temu nasz kraj jest trzecim na świecie producentem owoców jabłoni - wyprzedzają nas tylko Stany Zjednoczone i Chiny.
Jabłka to przede wszystkim wielki sojusznik jelit - dzięki dużej zawartości błonnika chronią je przed zaparciami i innymi dolegliwościami, w tym także przed rakiem jelita grubego. Ale dotyczy to tylko jabłek zjadanych ze skórką, gdyż to w niej znajduje się najwięcej flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu tej choroby. Owoce jabłoni to również mnóstwo witamin (C, B, E, A, K) oraz minerałów, m.in. wapnia, żelaza, potasu, sodu, cynku.
Jabłka to także świetna baza dla deserów, o czym możecie przekonać się przygotowując pieczone jabłka faszerowane bakaliami: http://www.smakistyl.pl/pieczone-jablka-faszerowane-bakaliami.html.