W dzisiejszym świecie, w którym dbanie o naszą planetę jest szczególnie ważne, idee nurtu zero waste stają się coraz bardziej popularne, tym bardziej warto, by uczyć tych zasad nasze dzieci. Jednym z aspektów, w którym można wprowadzić zasady zero waste, jest kreatywne przygotowywanie posiłków na lunch szkolny. W tym artykule przedstawimy kilka ciekawych i smacznych pomysłów na dania zero waste, które mogą być przygotowane z pozostałości i resztek.
Kolorowa sałatka z resztek
Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie resztek warzyw niż stworzenie kolorowej sałatki – tym bardziej, że dzieciaki często najpierw „jedzą oczami” i po prostu uwielbiają, kiedy na talerzu dużo się dzieje. Pokrojone w kostkę pozostałości papryki, ogórka, pomidora i innych warzyw, które pozostały po innych posiłkach, mogą stać się bazą smacznej sałatki. Wystarczy dodać trochę ulubionego sosu i nieco ugotowanego makaronu w zabawnym kształcie, by stworzyć sycący posiłek.
Omlet ze składników z lodówki
Omlety to świetny sposób na wykorzystanie różnych resztek. Wystarczy ubić jajka, a do nich dodać resztki warzyw, sera czy mięsa, które znajdują się w lodówce. Co więcej, taki omlet możesz przygotować również w wersji na słodko, co na pewno spodoba się małym głodomorom – wystarczy zalegający w lodówce banan, trochę miodu, szczypta cynamonu i kilka malin do dekoracji. To prosty i smaczny posiłek, który dziecko może zabrać do szkoły i zjeść podczas przerwy na lunch.
Owsianka z resztek owoców
Żeby dzieci polubiły owsiankę, należy ją odpowiednio przygotować – oprócz płatków i owoców, dorzucić resztkę czekolady, kolorową posypkę, która została z imprezy urodzinowej czy dodać kilka łyżek słodkiego, owocowego mleka. No ale co z tym zero waste? Jeśli zostają nam pojedyncze owoce, które zaczynają dojrzewać, można je wykorzystać do stworzenia pysznej owsianki. Owoce można zmiksować i dodać do gotowanej owsianki, nadając jej naturalną słodycz i aromat.