W Polsce pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Žlikrofi są u naszych dalszych sąsiadów znane od XIX wieku i od tego czasu zapisały się na słoweńskich podniebieniach złotymi zgłoskami, do tego stopnia, że aż wpisano je na listę produktów tradycyjnych. Co więcej, w 2010 roku zostały objęte europejskim systemem ochrony regionalnej.
Žlikrofi, czyli pierogi ze Słowenii
Jak nie kochać pięknej, klimatycznej Lublany? Słowenia zaskakuje nie tylko urokliwą stolicą, ale również pysznym jedzeniem. Jedną z narodowych potraw tego kraju są žlikrofi, rodem z regionu, w którym położone jest miasteczko Idrji. Z czym i jak się to je?
![](/assets/components/phpthumbof/cache/zlikrofi_2.1d5921cf18ec6c2cb082da5537292db5.jpg)
Słoweński przysmak różni się od naszych rodzimych pierogów zarówno formą, jak i smakiem. Pierożki žlikrofi są dość maleńkie i mają nietypowy kształt – przypominają łódeczki. Aby osiągnęły idealną formę, należy ich grzbiet nieco docisnąć palcem, tak, aby w pierożkach powstało wgłębienie.
![](/assets/components/phpthumbof/cache/zlikrofi_3.1d5921cf18ec6c2cb082da5537292db5.jpg)
Co znajduje się w środku słoweńskiego przysmaku? Najczęściej to, co my Polacy dobrze znamy – ugotowane ziemniaki, wymieszane z boczkiem i cebulą, które wcześniej należy podsmażyć. Taki farsz trafia do środka pierogowej łódeczki. Gotowe danie podaje się często jako dodatek np. do mięsa z sosem, ale również jako samodzielne danie
![](/assets/components/phpthumbof/cache/zlikrofi_4.1d5921cf18ec6c2cb082da5537292db5.jpg)