Zupa pho, czyli smak prosto z Wietnamu

Zupa pho to zatopiony w przyprawionym ziołami rosole makaron ryżowy z mięsem wołowym lub drobiowym.

Danie to powstało na początku XX wieku w północnym Wietnamie, gdy kraj ten był kolonią francuską. To właśnie Francuzi przyczynili się do rozpowszechnienia wołowiny w tym regionie. Z drugiej strony chińscy mieszkańcy północnego Wietnamu przygotowywali podobną zupę w swojej ojczyźnie. Połączenie nowego mięsa z  chińską tradycją zainicjowało powstanie zupy pho.

Na początku zupa była sprzedawana przez wędrujących po ulicach tragarzy. Pojawiali się oni o świcie i zmierzchu z przenośnymi kuchniami. Nieśli ze sobą zarówno kociołek z kominkiem jak i wszystkie niezbędne składniki. Charakteryzowały ich specyficzne filcowe czapki zwane mũ phở.

Podział Wietnamu w 1954 roku i późniejsza wojna sprawiły, że ponad milion ludzi uciekło z północy kraju na południe. To właśnie dzięki uchodźcom zupa pho zyskała na popularności na południu kraju, gdzie wcześniej była nieznana.

Zupę pho podaje się w misce z makaronem ryżowym, cienkimi kawałkami wołowiny lub kurczaka w bulionie. Rosół przygotowuje się poprzez wolne gotowanie mięsa i kości. Najbardziej popularnymi przyprawami dodawanymi do potrawy są goździki, anyż, kolendra, koper włoski, cynamon, czarny kardamon, imbir i cebula. 

Jak przygotować Zupę Pho? 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu z kurczaka lub wołowego (na kościach)

  • 1 ząbek czosnku

  • pęczek szczypiorku

  • 1 pierś z kurczaka

  • 200 g makaronu ryżowego namoczonego przez 1 godzinę w ciepłej wodzie

  • korzeń imbiru

  • 1 papryczka chili

  • nasiona kolendry Appetita

  • 3 liście kafiru

  • 1 kawałek trawy cytrynowej

  • 20 g grzybów shitake

  • 1 marchew

  • 2-3 łyżki sosu rybnego

  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek, chili i imbir drobno posiekać, zeszklić na patelni razem z kafirem i trawą cytrynową. Zalać bulionem i zagotować.

Dodać pierś z kurczaka, dymkę, nasiona kolendry, namoczone grzyby shitake i pokrojoną w słupki marchew. Przykryć i gotować ok. 20 minut, w połowie gotowania dodać makaron ryżowy. Doprawić sosem rybnym. Podawać ze świeżo posiekaną kolendrą.