Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
Kruche babeczki:
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i sól.
  • Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, dodając żółtko i zimną wodę.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Foremki wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wykroić kółka, wyłożyć foremki do babeczek.
  • Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do każdej foremki kawałek papieru do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub ryżem.
  • Piec w 180°C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze 5 minut, aż się zarumienią.
  • Po upieczeniu ostudzić.
Sałatka jarzynowa:
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaka i seler ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
  • Ogórki i jajka również drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać groszek, majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  • Do ostudzonych babeczek nałożyć porcję sałatki jarzynowej.
  • Udekorować natką pietruszki.