Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Kruche babeczki:
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i sól.
- Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, dodając żółtko i zimną wodę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Foremki wysmarować masłem i posypać mąką.
- Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wykroić kółka, wyłożyć foremki do babeczek.
- Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do każdej foremki kawałek papieru do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub ryżem.
- Piec w 180°C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze 5 minut, aż się zarumienią.
- Po upieczeniu ostudzić.
Sałatka jarzynowa:
- Marchew, pietruszkę, ziemniaka i seler ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki i jajka również drobno posiekać.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać groszek, majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- Sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
- Do ostudzonych babeczek nałożyć porcję sałatki jarzynowej.
- Udekorować natką pietruszki.