Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Bataty umyć, nakłuć z każdej strony widelcem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok. 30-40 minut, aż środek ziemniaków będzie miękki. Ostudzić.
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni.
- Dodać wołowinę, smażyć ok. 5 minut.
- Doprawić przyprawą do mięs, dodać pomidory i dusić ok. 30-40 minut, aż płyn w większości odparuje.
- Dodać gorzką czekoladę i limonkę oraz fasolkę. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
- Bataty przekroić wzdłuż, tworząc miejsce na farsz. Nakładać po 2-3 łyżki mięsnego nadzienia, tak, aby każdy batat był wypełniony.
- Zapiekać ok. 15-20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.