Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Przygotować biszkopt. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W misie miksera umieścić białka, ubijać ok 3 minuty na sztywno. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do formy o średnicy 26-28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub do papilotek na muffiny. Piec 40 minut (w przypadku całego ciasta) lub 25-28 minut w przypadku muffinów. Całkowicie wystudzić.
  • Przygotować krem: jagody umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, otrzymując gładki mus. Śmietanę, cukier puder, fix i mascarpone ubić na sztywno, pod koniec dodać mus jagodowy, wymieszać. Przełożyć na upieczony biszkopt i wyrównać powierzchnię lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny. Ozdobić świeżymi jagodami.