Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posolić, polać oliwą, posypać przyprawą gyros oraz kurkumą.
- Piec 20 minut w temperaturze 200 C (z termoobiegiem), a następnie ostudzić.
- Za pomocą blendera rozdrobnić kalafiora, dodając jajko, aby usprawnić proces.
- Dodać bułkę tartą do masy i uformować 4 burgery, a następnie z powrotem włożyć do pieca, na 15-20 minut, aż kotlety będą rumiane.
- Na koniec położyć po 2 plastry sera na każdego burgera i zostawić w ciepłym piekarniku do rozpuszczenia.
- Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski, usmażyć z dodatkiem czosnku.
- Bułki do burgerów przekroić, posmarować majonezem, ułożyć pozostałe dodatki.