Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Posolić, polać oliwą, posypać przyprawą gyros oraz kurkumą.
  • Piec 20 minut w temperaturze 200 C (z termoobiegiem), a następnie ostudzić.
  • Za pomocą blendera rozdrobnić kalafiora, dodając jajko, aby usprawnić proces.
  • Dodać bułkę tartą do masy i uformować 4 burgery, a następnie z powrotem włożyć do pieca, na 15-20 minut, aż kotlety będą rumiane.
  • Na koniec położyć po 2 plastry sera na każdego burgera i zostawić w ciepłym piekarniku do rozpuszczenia.
  • Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski, usmażyć z dodatkiem czosnku.
  • Bułki do burgerów przekroić, posmarować majonezem, ułożyć pozostałe dodatki.