Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

  • Masło wysiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce (ok. 20-30 minut).

  • Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę /silikonową matę lub papier do pieczenia/, podsypać mąką i rozwałkować.

  • Wycinać dowolne kształty, piec ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru (poprzez zawartość miodu, ciasta rumienią się szybciej). Całkowicie ostudzić.

     

    Lukier do dekoracji:

  • Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru.

  • Można zafarbować lukier na różne kolory barwnikiem spożywczym.

  • Kwadratowy arkusz papieru do pieczenia (np. o wymiarach 18x18 cm) zwinąć w stożek, przelać pierwszy lukier i dekorować ciastka.

  • Odstawić do zastygnięcia.