Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
-
Masło wysiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, zrobić kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce (ok. 20-30 minut).
-
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę /silikonową matę lub papier do pieczenia/, podsypać mąką i rozwałkować.
-
Wycinać dowolne kształty, piec ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru (poprzez zawartość miodu, ciasta rumienią się szybciej). Całkowicie ostudzić.
Lukier do dekoracji:
-
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru.
-
Można zafarbować lukier na różne kolory barwnikiem spożywczym.
-
Kwadratowy arkusz papieru do pieczenia (np. o wymiarach 18x18 cm) zwinąć w stożek, przelać pierwszy lukier i dekorować ciastka.
-
Odstawić do zastygnięcia.