Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Wymieszać drożdże z cukrem,  dodać połowę wody i 1/3 mąki, zamieszać.
  • Dosypać resztę przesianej mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę wody, sól, olej i wyrobić ciasto.
  • Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na placek i posmarować oliwą z oliwek.
  • Posypać łyżką przyprawy do pizzy, a na tym ułożyć  plastry pomidorów.
  • Piec na kamieniu do pizzy przez 7 minut, w rozgrzanym piecu do  temperatury 250 st, następnie wyjąć, ułożyć resztę dodatków i zapiekać jeszcze ok. 5 minut.
  • Przed podaniem pizzę posypać grubo mielonym pieprzem.