Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Wymieszać drożdże z cukrem,  dodać połowę wody i 1/3 mąki, zamieszać.
  • Dosypać resztę przesianej mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę wody, sól, olej i wyrobić ciasto.
  • Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do lodówki na całą noc (ciasto ulega fermentacji, jest bardziej aromatyczne i delikatniejsze - w tym przypadku następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, na ok. 2 godziny).
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na placek.
  • Przygotować sos: pomidory zagotować z czosnkiem, solą i cukrem, redukować sos przez ok 10-15 minut, aż będzie gęsty.
  • Posmarować nim pizzę.
  • Placek piec na kamieniu do pizzy przez 7 minut, w rozgrzanym piecu do  temperatury 250 st, następnie wyjąć, ułożyć resztę dodatków (oprócz rukoli) i zapiekać jeszcze ok. 2 minut.
  • Po wyjęciu z pieca  posypać rukolą.