Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wymieszać drożdże z cukrem, dodać połowę wody i 1/3 mąki, zamieszać.
- Dosypać resztę przesianej mąki i odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę wody, sól, olej i wyrobić ciasto.
- Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do lodówki na całą noc (ciasto ulega fermentacji, jest bardziej aromatyczne i delikatniejsze - w tym przypadku następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, na ok. 2 godziny).
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na placek.
- Przygotować sos: pomidory zagotować z czosnkiem, solą i cukrem, redukować sos przez ok 10-15 minut, aż będzie gęsty.
- Posmarować nim pizzę.
- Placek piec na kamieniu do pizzy przez 7 minut, w rozgrzanym piecu do temperatury 250 st, następnie wyjąć, ułożyć resztę dodatków (oprócz rukoli) i zapiekać jeszcze ok. 2 minut.
- Po wyjęciu z pieca posypać rukolą.