Sposób przygotowania:
-
Przygotować pity. Połączyć wodę z drożdżami i solą, dodać mąkę, czosnek i oliwę.
-
Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.
-
Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
-
Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na 8 części.
-
Każdy kawałek uformować w kulkę, zawijając je do dołu, a następnie rozwałkować na placki (podsypując delikatnie mąką).
-
Patelnię z grubym dnem rozgrzać, smażyć każdą pitę z obu stron, co chwilę obracając.
-
Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
-
Wystudzone pity przekroić tak, aby można było je faszerować.
-
Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju.
-
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć ze śmietaną, przyprawami i cebulą.
-
Nafaszerować pity i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Masło roztopić, wymieszać z posiekanym koperkiem.
-
Wierzch chlebków pita posmarować masłem, zapiekać ok. 15-20 minut do złotego koloru.