Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  • Rybę umyć, osuszyć, ponacinać skórę tworząc kratkę. Natrzeć doradę przyprawą ze skórką cytryny i skropić olejem, przełożyć na papier do pieczenia. Zapiekać ok. 15-20 minut.
  • Przygotować fasolkę: ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. W wysokim naczyniu umieścić oliwę, czosnek, natkę pietruszki, orzechy, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zblendować na pół-gładką masę, tworząc zielone pesto (kawałki orzechów powinny być wyczuwalne).
  • Masło wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i koperkiem.
  • Wyjąć rybę z pieca i nafaszerować ziołowym masłem. Podawać z fasolką i pesto.