Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C.
  • Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie usunąć miąższ, ułożyć na papierze do pieczenia.
  • Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z pomidorami i zalać winem.
  • Chwilę gotować, aby alkohol odparował.
  • Dodać mięso oraz przyprawę i smażyć ok. 5 minut, często mieszając.
  • Przygotowane wcześniej, wydrążone połówki cukinii nadziewać mięsnym farszem, z wierzchu ułożyć suszone pomidory.
  • Przykryć całą blachę folią aluminiową i piec ok.30 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Przed podaniem posypać orzechami pinii lub migdałami oraz posiekaną natką pietruszki.