Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C.
- Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie usunąć miąższ, ułożyć na papierze do pieczenia.
- Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z pomidorami i zalać winem.
- Chwilę gotować, aby alkohol odparował.
- Dodać mięso oraz przyprawę i smażyć ok. 5 minut, często mieszając.
- Przygotowane wcześniej, wydrążone połówki cukinii nadziewać mięsnym farszem, z wierzchu ułożyć suszone pomidory.
- Przykryć całą blachę folią aluminiową i piec ok.30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Przed podaniem posypać orzechami pinii lub migdałami oraz posiekaną natką pietruszki.