Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Główkę kapusty sparzyć wrzątkiem lub w dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować kilka minut, aby liście zmiękły — potem ostrożnie odkroić liście (najlepiej te większe).
- Ryż ugotować na sypko (ok. 10 minut) w osolonej wodzie, ostudzić.
- Na patelni podsmażyć cebulę na odrobinie oleju lub masła do zeszklenia, dodać czosnek, przesmażyć chwilę.
- W dużej misce połączyć mięso mielone, ugotowany ryż, przestudzoną cebulę z czosnkiem,sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszać farsz, by składniki się połączyły.
- Na każdy liść kapusty nałożyć łyżkę farszu.Zawinąć boki liścia i rolować, aby farsz był szczelnie zamknięty.
- Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym lub w szerokim garnku jeden obok drugiego.
- W osobnym rondelku lub na patelni roztopić masło, dodać mąkę, krótko podsmażyć, a następnie dodać przecier pomidorowy.
- Rozcieńczyć wodą lub bulionem, dodać przyprawę do gołąbków.Sos lekko zagotować.
- Zalać gołąbki sosem tak, by były częściowo przykryte.
- Przykryć szczelnie (pokrywką lub papierem do pieczenia i folią aluminiową), piec w 160 stopniach ok. 40-50 minut.
- Podawać gorące.