Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Główkę kapusty sparzyć wrzątkiem lub w dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować kilka minut, aby liście zmiękły — potem ostrożnie odkroić liście (najlepiej te większe).
  • Ryż ugotować na sypko (ok. 10 minut) w osolonej wodzie, ostudzić.
  • Na patelni podsmażyć cebulę na odrobinie oleju lub masła do zeszklenia, dodać czosnek, przesmażyć chwilę.
  • W dużej misce połączyć mięso mielone, ugotowany ryż, przestudzoną cebulę z czosnkiem,sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
  • Dokładnie wymieszać farsz, by składniki się połączyły.
  • Na każdy liść kapusty nałożyć łyżkę farszu.Zawinąć boki liścia i rolować, aby farsz był szczelnie zamknięty.
  • Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym lub w szerokim garnku jeden obok drugiego.
  • W osobnym rondelku lub na patelni roztopić masło, dodać mąkę, krótko podsmażyć, a następnie dodać przecier pomidorowy.
  • Rozcieńczyć wodą lub bulionem, dodać przyprawę do gołąbków.Sos lekko zagotować.
  • Zalać gołąbki sosem tak, by były częściowo przykryte.
  • Przykryć szczelnie (pokrywką lub papierem do pieczenia i folią aluminiową), piec w 160 stopniach ok. 40-50 minut.
  • Podawać gorące.