Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści (dokładnie je umyć i zostawić do obłożenia gołąbków), sparzyć we wrzątku (wodę wcześniej posolić), ostudzić.
- Wodę po ugotowaniu zostawić do podlewania. Odcinać kolejno liście, usuwając zgrubienia małym nożykiem.
- Filety z dorsza pokroić na mniejsze części, zmielić w robocie kuchennym lub maszynce do mięs.
- Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę drobno posiekać. W dużej misce połączyć rybę, ryż, cebulkę, dodać czosnek i przyprawę do gołąbków.
- Na liść kapusty nakładać po czubatej łyżce farszu, zawinąć brzegi do siebie i zwinąć gołąbki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wcześniej odłożone liście kapusty.
- Układać ciasno gołąbki, zalać odłożoną wodą po gotowaniu do ⅓ wysokości.
- Przykryć pozostałymi liśćmi, zapiekać ok. 60 minut, do miękkości kapusty.
- Śmietankę zagotować, dodać chrzan, sól i pieprz, gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu.
- Podawać na ciepło z gołąbkami.