Sposób przygotowania:

Ocena: 4/5 - 2 głosów
  • Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści (dokładnie je umyć i zostawić do obłożenia gołąbków), sparzyć we wrzątku (wodę wcześniej posolić), ostudzić.
  • Wodę po ugotowaniu zostawić do podlewania. Odcinać kolejno liście, usuwając zgrubienia małym nożykiem.
  • Filety z dorsza pokroić na mniejsze części, zmielić w robocie kuchennym lub maszynce do mięs.
  • Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę drobno posiekać. W dużej misce połączyć rybę, ryż, cebulkę, dodać czosnek i przyprawę do gołąbków.
  • Na liść kapusty nakładać po czubatej łyżce farszu, zawinąć brzegi do siebie i zwinąć gołąbki.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wcześniej odłożone liście kapusty.
  • Układać ciasno gołąbki, zalać odłożoną wodą po gotowaniu do ⅓ wysokości.
  • Przykryć pozostałymi liśćmi, zapiekać ok. 60 minut, do miękkości kapusty.
  • Śmietankę zagotować, dodać chrzan, sól i pieprz, gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu.
  • Podawać na ciepło z gołąbkami.