Gotowanie w upalne dni? Ale jak? Wygodnie!

Lato to czas radości, relaksu i... bardzo wysokich temperatur! Gdy stopnie Celsjusza na termometrach sięgną zenitu, nawet najbardziej zapaleni kucharze mogą zastanawiać się, czy gotowanie jest w ogóle możliwe. Już na samą myśl o gorącej patelni czy ciepłym powietrzu buchającym z piekarnika można przestać odczuwać głód. Dlatego dziś przychodzimy do Was z artykułem, który nieco zaradzi takim sytuacjom. Oto kilka praktycznych porad, jak gotować w upalne dni, aby uniknąć przegrzania i zachować przyjemność z kulinarnych eksperymentów.

Planuj i działaj

W upalne dni ważne jest, aby planować posiłki z wyprzedzeniem i  nie zostawiać gotowania czy pieczenia spontanicznym porywom żołądka. Zaplanuj posiłki na kilka dni lub nawet cały tydzień i unikaj gotowania w najgorętszych godzinach dnia. Zamiast tego, przygotowuj posiłki rano, gdy temperatura jest jeszcze znośna, lub wieczorem, gdy słońce już zachodzi. Możesz przygotować większe ilości jedzenia i przechowywać je w lodówce na kolejne dni, aby uniknąć konieczności gotowania w ciągu dnia.

Szukaj możliwości

Jeśli masz taką możliwość, korzystaj z kuchenki mikrofalowej lub grilla na zewnątrz domu. Unikaj używania piekarnika, który dodatkowo nagrzewa wnętrze domu. Grillowanie warzyw, mięsa czy ryb na świeżym powietrzu daje świetne i  smaczne efekty! Jeśli natomiast nie masz takich możliwości, jak grill czy kuchenka, pomyśl o lżejszych daniach na te naprawdę upalne dni  - może taka sałatka z fetą i arbuzem, by się schłodzić: https://smakistyl.pl/letnia-salatka-z-arbuzem-i-feta.html? Albo szybki chłodnik truskawkowy: https://smakistyl.pl/szybki-chlodnik-truskawkowy.html

Korzystaj z dostępnych przepisów i baw się potrawami, kiedy lato na to pozwala!

Miej przy sobie odpowiednie narzędzia

Gdy temperatura rośnie, zadbaj o to, aby Twoje gotowanie było jak najbardziej wygodne.  Jeśli musisz coś usmażyć lub ugotować, to unikaj używania dużych sprzętów. Używaj mniejszych garnków i patelni, aby ograniczyć ilość ciepła, jakie emitują podczas gotowania. Korzystaj też z  urządzeń chłodzących: jeśli masz klimatyzację lub wentylator, upewnij się, że są włączone podczas gotowania, aby utrzymać przynajmniej część domu w przyjemnej temperaturze. Przy naprawdę wysokich temperaturach dobra organizacja to absolutna podstawa. Aby więc przyspieszyć gotowanie, odłóż na jakiś czas skomplikowane potrawy, wymagające długiego przygotowywania lub np. świeżych przypraw, jak czosnek do obrania czy pieprz, którzy trzeba samodzielnie mielić. Korzystaj z gotowych przypraw, które usprawnią gotowanie – np. wygodnych przypraw Appetity w mniejszych opakowaniach, którymi można posługiwać się naprawdę sprawnie, dzięki temu jak świetnie leżą w dłoni.