Dziś, w dobie Internetu i możliwości szybkich zakupów z dostawą do domu oraz przepisów dostępnych na wyciągnięcie ręki coraz więcej osób odkrywa radość i korzyści płynące z gotowania w domu. Choć wyjścia do restauracji są atrakcyjne, to wiążą się z coraz wyższymi kosztami i nierzadko rozczarowaniem wielkością serwowanej potrawy. Z kolei przygotowywanie posiłków we własnej kuchni oferuje szereg zalet. Jakich? Odpowiadamy!
Oszczędność czasu i pieniędzy
Zaczynamy od tego najbardziej oczywistego, ale też bardzo ważnego punktu. Niestety rosnące koszty żywności i prowadzenia restauracji wyraźnie przekładają się na kwoty, które dziś realnie płacimy za zamówione potrawy. Przykład? W 2022 roku średnia cena pizzy w Polsce wynosiła 39 zł. Pod koniec 2023 - już ok 43 zł. Jest to więc wzrost o 10% i nic nie wskazuje na to, by ceny miały powrócić do tych milszych dla portfela. Choć wyjście do restauracji jest wygodne i warto od czasu do czasu zmienić otoczenie, spróbować czegoś nowego i spędzić miło czas, to gotowanie w domu często jest szybsze i tańsze, co sprawia, że Polacy coraz częściej wybierają właśnie tę opcję. Dodatkowo, przygotowanie większej ilości posiłków w domu może być ekonomiczne, gdyż składniki często są tańsze niż gotowe dania w restauracji.
Twórcze eksperymentowanie w kuchni w nurcie ZERO WASTE.
We własnej kuchni możesz być jak artysta, który maluje obrazy smaku. Eksperymentowanie z różnymi smakami, przyprawami i technikami gotowania daje Ci nieograniczone możliwości kreacji i efektu w postaci dania. Dzięki temu możesz stworzyć potrawy, które nie tylko smakują wybornie, ale także są wyrazem Twojej wyjątkowej kulinarno-artystycznej wizji – wiele przepisów, choćby na naszej stronie, sugeruje wychodzenie spoza strefy komfortu i np. łączenie ze sobą nietypowych składników albo też gotowanie w nurcie ZERO WASTE i korzystanie z „obiadowych resztek”, z których można zrobić naprawdę pyszne dania! Co na przykład?
Na przykład truskawkowe tosty w stylu ZERO WASTE: https://smakistyl.pl/tosty-francuskie-z-truskawkami-i-maslem-migdalowym-zero-waste.html albo zielone kopytka z młodych ziemniaków z pesto ZERO WASTE: https://www.smakistyl.pl/zielone-kopytka-z-mlodych-ziemniakow-z-pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-zero-waste.html
Gusta i guściki
A o nich, jak wiadomo, się nie dyskutuje. Gotowanie w domu daje możliwość dostosowania smaków do własnych upodobań. Możemy eksperymentować z różnymi przyprawami, technikami gotowania i proporcjami składników, aby stworzyć potrawy dokładnie takie, jak lubimy. Jeśli uwielbiacie czosnek, możecie do swojej sałatki dodać go więcej, niż robi się to zwyczajowo, a jeśli kochacie parmezan, nikt nie zabroni Wam zasypać nim ulubionego spaghetti. W restauracji nie zawsze mamy tę możliwość, przez co czasem nasze indywidualne preferencje smakowe mogą nie zostać w pełni zaspokojone. Ponieważ wachlarz dostępnych przypraw stale się rozszerza, możemy tak naprawdę w domu przyrządzić dowolną potrawę, doprawioną dokładnie tak, jak tego chcemy. Co więcej, dzięki wygodnym, mniejszym opakowaniom od Appetity, macie zawsze pod ręką swoje ulubione przyprawy, które dodają charakteru Waszym daniom, zajmują mniej miejsca w szafkach, łatwo chwytają się w dłoń, no i – najważniejsze – wciąż oferują tę samą ilość przyprawy, co w standardowym opakowaniu. Czy to nie prawdziwa wygoda?