Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- W małej miseczce wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, przyprawę do ryb Appetita, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z 2 cytryn.
- Przygotowaną mieszanką natrzeć dorady z zewnętrznej i wewnętrznej strony.
- Położyć na arkuszach pergaminu, pokryć rozmarynem i grillować, aż ryba będzie miękka, a skórka złocista.
- Ziemniaki pokroić na ćwiartki, dodać przyprawę, olej, sól i skórkę z cytryny.
- Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, piec w termoobiegu ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą chrupiące, ale miękkie w środku.
- Po pierwszych 20 minutach obrócić na drugą stronę.
- Podawać z gorącą doradą polaną sokiem z cytryny.