Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mięso pokroić w grubszą kostkę, zamarynować w przyprawie gyros oraz oliwie z oliwek, przełożyć do miski, schłodzić w lodówce.
  • Przygotować sos: paprykę przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić oliwą z oliwek, piec ok. 20-30 minut w 240 stopniach (grzałka góra-dół), aż papryka będzie wyraźnie przypieczona. Przełożyć do miski z zimną wodą (dzięki temu skórka łatwiej odejdzie od warzywa).
  • Obrać paprykę, zmiksować blenderem na gładko ze śmietaną i czosnkiem.
  • Dodać majonez, wymieszać, schłodzić sos.
  • Kurczaka wyjąć z lodówki, rozgrzać patelnię.
  • Smażyć mięso na złoty kolor z każdej strony, ok. 6-8 minut
  • Tortillę opiec z dwóch stron, wypełnić gyrosem i zawinąć.
  • Podawać z dipem z pieczonej papryki i ulubionymi dodatkami - sałatką, frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami.