Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mięso umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 – 40 minut.
- Posmarować mięso z obu stron delikatnie olejem.
- Mięso smażyć na patelni grillowej lub na grillu, przewracając je na drugą stronę co 2 minuty, do czasu osiągnięcia preferowanego stopnia wysmażenia - od 4 minut (stek krwisty), przez 6 – 7 minut (średnio wysmażony), po 8 minut (stek mocno wysmażony).
- Pod koniec smażenia posypać mięso z obu stron przyprawą do steku.
- Kiedy polędwica lub rostbef będzie odpowiednio wysmażony, zdjąć je z patelni i pozostawić aby mięso odpoczęło – około 5 minut.
- Na usmażonym steku ułożyć kawałek masła.
- Podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.