Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Mięso umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 – 40 minut.
  • Na patelnię z grubym dnem wlać olej, dobrze rozgrzać.
  • Mięso smażyć, przewracając je na drugą stronę co 2 minuty, do czasu osiągnięcia preferowanego stopnia wysmażenia - od 4 minut (stek krwisty), przez 6 – 7 minut (średnio wysmażony), po 8 minut (stek mocno wysmażony).
  • Pod koniec smażenia posypać mięso z obu stron przyprawą do steku.
  • Kiedy polędwica lub rostbef będzie odpowiednio wysmażony, zdjąć je z patelni i pozostawić aby mięso odpoczęło – około 5 minut.
  • Na usmażonym steku ułożyć kawałek masła.
  • Podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami lub ulubionymi dodatkami.