Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Kaczkę osuszyć, natrzeć solą i przyprawami.
  • Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek obrać.
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić mięso (skórą do góry)  z czosnkiem i cebulą, zalać dno naczynia wodą, dodać masło.
  • Piec ok. 90 minut w 180 stopniach.
  • Porzeczkę umieścić w garnuszku, zalać 50 ml wody i zagotować.
  • Dodać wino, gotować ok. 10 minut, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Zmiksować na gładki sos, jeszcze ciepły przecedzić przez sitko i dodać zimne masło, wymieszać do połączenia.
  • Kaczkę podawać z zimnym sosem i ulubionymi dodatkami, np. kluseczkami czy ziemniakami lub puree dyniowym.