Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować oliwę smakową: w niedużym garnku podgrzać oliwę aż będzie ciepła (optymalnie 50 C). Dodać czosnek.
- Przelać do butelki, odstawić na minimum 20 minut (im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny).
- Jajka wrzucić do wrzątku i gotować dokładnie 5 minut, schłodzić w bardzo zimnej wodzie.
- Obrać i przekroić na pół lub w plastry.
- Awokado przekroić na pół, ostrożnie wyjąć pestkę, wydrążyć połówki owoca za pomocą dużej łyżki.
- Pokroić w plasterki, skropić cytryną.
- Kromki chleba obficie skropić oliwą (resztę oliwy zachować do innych dań, najlepiej trzymać ją w lodówce).
- Pieczywo grillować na patelni na chrupko.
- Grzanki posypać szpinakiem, ułożyć awokado, ugotowane jajka, posypać pieprzem i solą.
- Ewentualnie dodatkowo skropić oliwą smakową.