Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować oliwę smakową: w niedużym garnku podgrzać oliwę aż będzie ciepła (optymalnie 50 C). Dodać czosnek.
  • Przelać do butelki, odstawić na minimum 20 minut (im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny).
  • Jajka wrzucić do wrzątku i gotować dokładnie 5 minut, schłodzić w bardzo zimnej wodzie.
  • Obrać i przekroić na pół lub w plastry.
  • Awokado przekroić na pół, ostrożnie wyjąć pestkę, wydrążyć połówki owoca za pomocą dużej łyżki.
  • Pokroić w plasterki, skropić cytryną.
  • Kromki chleba obficie skropić oliwą (resztę oliwy zachować do innych dań, najlepiej trzymać ją w lodówce).
  • Pieczywo grillować na patelni na chrupko.
  • Grzanki posypać szpinakiem, ułożyć awokado, ugotowane jajka, posypać pieprzem i solą.
  • Ewentualnie dodatkowo skropić oliwą smakową.