Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.

  • Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć kaszę gryczaną niepaloną  przez ok. 1 minutę, następnie zalać ją winem i odparować.

  • Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby kasza nie przywarła do dna patelni.

  • Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a kasza gryczana będzie miękka i w miarę sypka.

  • W międzyczasie przygotować kurczaka.

  • Umyć, wysuszyć i pokroić pierś na małe kawałki.

  • Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż kurczak będzie miękki i soczysty.

  • Kaszotto doprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dodać kurczaka, suszoną pietruszkę, na końcu łyżkę masła, wymieszać i przełożyć na talerze.