Sposób przygotowania:
-
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
-
Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć kaszę gryczaną niepaloną przez ok. 1 minutę, następnie zalać ją winem i odparować.
-
Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby kasza nie przywarła do dna patelni.
-
Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a kasza gryczana będzie miękka i w miarę sypka.
-
W międzyczasie przygotować kurczaka.
-
Umyć, wysuszyć i pokroić pierś na małe kawałki.
-
Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż kurczak będzie miękki i soczysty.
-
Kaszotto doprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dodać kurczaka, suszoną pietruszkę, na końcu łyżkę masła, wymieszać i przełożyć na talerze.