Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Kaszę bulgur namoczyć w zimnej wodzie, następnie przepłukać na sicie i ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, umieścić w dużej misce razem z 500 g mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs Appetita. Wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera, aby uzyskać gładszą konsystencję (masa nadal powinna być zwarta i gęsta). 
  • Pozostałą część mięsa doprawić przyprawą do mięs i kuminem. Patelnię rozgrzać i dodać 2-3 łyżki oleju. Smażyć wołowinę, aż będzie złota, a płyn odparuje. Ostudzić.
  • Z przygotowanej wcześniej masy formować okrągłe placki (jak przy knedlach), na środku umieścić farsz z mięsa mielonego i zlepiać tak, aby uzyskać kształt kuli lub podłużnej piłki.
  • Olej (w takiej ilości, aby cała kulka mogła być w nim zanurzona) rozgrzać w garnku z grubym dnem do temperatury 175 stopni. Smażyć ok 7-10 minut do uzyskania złotego koloru.