Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Kaszę bulgur namoczyć w zimnej wodzie, następnie przepłukać na sicie i ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, umieścić w dużej misce razem z 500 g mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs Appetita. Wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera, aby uzyskać gładszą konsystencję (masa nadal powinna być zwarta i gęsta).
- Pozostałą część mięsa doprawić przyprawą do mięs i kuminem. Patelnię rozgrzać i dodać 2-3 łyżki oleju. Smażyć wołowinę, aż będzie złota, a płyn odparuje. Ostudzić.
- Z przygotowanej wcześniej masy formować okrągłe placki (jak przy knedlach), na środku umieścić farsz z mięsa mielonego i zlepiać tak, aby uzyskać kształt kuli lub podłużnej piłki.
- Olej (w takiej ilości, aby cała kulka mogła być w nim zanurzona) rozgrzać w garnku z grubym dnem do temperatury 175 stopni. Smażyć ok 7-10 minut do uzyskania złotego koloru.