Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem).
-
Masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem, skórką z pomarańczy i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę (ok. 5 minut).
-
Stopniowo dodawać po jednym jajku, dalej miksując na najwyższych obrotach.
-
Mąkę, przyprawę do piernika i proszek połączyć ze sobą, dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.
-
Przełożyć do papierowych papilotek na muffiny i piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
-
Przygotować krem. Schłodzoną śmietankkę ubić z cukrem pudrem. Z pomocą szpatułki połączyć delikatnie z mascarpone, dodać skórkę z pomarańczy i barwnik. Przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować ostudzone muffiny.
-
Przechowywać w lodówce