Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Schab pokroić na kotlety, cienko rozklepać tłuczkiem.
- Natrzeć solą oraz pieprzem mielonym.
- Przełożyć do pojemnika.
- Cebulę pokroić na plastry, obłożyć nią mięso, zalać mlekiem.
- Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, jednak im dłużej mięso będzie się marynować, tym będzie bardziej kruche i aromatyczne.
- Odsączyć kotlety z nadmiaru mleka.
- Przygotować 3 płaskie naczynia - na mąkę, jajka i bułkę tartą.
- Panierować kolejno kotlety w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu - po ok. 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości mięsa.
- Podawać z ulubionymi dodatkami - puree, mizerią czy sałatką.