Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Cebulkę posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, smażyć jeszcze przez minutę, przełożyć do dużej miski, ostudzić.
  • Do przygotowanych pieczarek dodać mięso z łopatki, przyprawę Appetita, jajko oraz garść bułki tartej.
  • Dokładnie wymieszać, dolać kilka łyżek zimnej wody.
  • Formować małe kotleciki, każdy obtaczać w bułce tartej.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • Obrócić, zmniejszyć moc, przykryć i smażyć przez kolejne kilka minut.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i buraczkami.