Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Cebulkę posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, smażyć jeszcze przez minutę, przełożyć do dużej miski, ostudzić.
- Do przygotowanych pieczarek dodać mięso z łopatki, przyprawę Appetita, jajko oraz garść bułki tartej.
- Dokładnie wymieszać, dolać kilka łyżek zimnej wody.
- Formować małe kotleciki, każdy obtaczać w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
- Obrócić, zmniejszyć moc, przykryć i smażyć przez kolejne kilka minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i buraczkami.