Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku, dodając oliwę z oliwek.
- Pomidory pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- Z papryk usunąć pestki i białe błony, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać razem z pomidorami do garnka z cebulą i czosnkiem. Smażyć kilka minut, a następnie zalać wodą (ok 500-700 ml płynu). Doprawić do smaku, przykryć, gotować ok. 20 minut, aż papryka będzie miękka.
- Gotową zupę zmiksować, używając blendera ręcznego, przecedzić przez sito, pozbywając się skórek z warzyw.
- Dorsza pokroić w kostkę, dodać przyprawę do ryb.
- Na patelni rozgrzać masło, smażyć rybę na złoty kolor, pod koniec dodając krewetki i 1 posiekany ząbek czosnku. Przykryć i dusić minutę, podawać z gorącym kremem.