Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć go dokładnie solą, aby pozbyć się porów, a następnie ponownie umyć, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Mięso nafaszerować imbirem oraz całym pęczkiem szczypiorku, zawiązać, umieścić w dużym garnku z wodą, zagotować i usunąć białą pianę, następnie zmniejszyć ogień i gotować kurczaka, aż osiągnie temperaturę 75 st. C w najgrubszym miejscu. Wyjąć z garnka i umieścić w misce z lodem.
- Ryż umyć pod wodą, a następnie moczyć go jeszcze przez 10 minut. Ponownie przepłukać, odsączyć.
- W garnku z grubym dnem podsmażyć imbir i posiekany czosnek, dodać ryż i smażyć przez minutę. Dodać 3 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić, aż ryż będzie miękki.
- Podawać z sosem chili i świeżym ogórkiem zielonym.