Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć go dokładnie solą, aby pozbyć się porów, a następnie ponownie umyć, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  • Mięso nafaszerować imbirem oraz całym pęczkiem szczypiorku, zawiązać, umieścić w dużym garnku z wodą, zagotować i usunąć białą pianę, następnie zmniejszyć ogień i gotować kurczaka, aż osiągnie temperaturę 75 st. C w najgrubszym miejscu. Wyjąć z garnka i umieścić w misce z lodem.
  • Ryż umyć pod wodą, a następnie moczyć go jeszcze przez 10 minut. Ponownie przepłukać, odsączyć.
  • W garnku z grubym dnem podsmażyć imbir i posiekany czosnek, dodać ryż i smażyć przez minutę. Dodać 3 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić, aż ryż będzie miękki.
  • Podawać z sosem chili i świeżym ogórkiem zielonym.