Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Łososia pokroić na porcje i przełożyć do zamykanego naczynia.
- Przyprawę do ryb wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, natrzeć łososia z obu stron.
- Posypać posiekanym koperkiem.Włożyć do lodówki.
- Zamarynowanego łososia upiec na ruszcie.
- Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Wodę osolić i dodać szczyptę cukru.
- Związać szparagi dratwą w pęczek i włożyć do gotującej się wody tak, by pęczek stał, a główki wystawały ponad wodę.
- W zależności od grubości, szparagi gotować ok. 10-15 minut tak, żeby były jędrne.
- Na talerz wyłożyć grillowanego łososia, szparagi i polać stopionym masłem. Udekorować cząstką cytryny, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.