Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Kurki zanurzyć w misce z zimną wodą i łyżeczką soli - pozwoli to na łatwiejsze czyszczenie grzybów.
  • Przepłukać je dodatkowo na sicie, osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Smażyć kurki ok. 3-4 minuty z każdej strony, na koniec posolić do smaku, odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, zalać winem i odparować alkohol (płyn znacznie się zredukuje).
  • Dolać śmietanę, doprawić pietruszką, solą i pieprzem.
  • Dodać starty parmezan, zagotować sos i zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze ok. 5 minut.
  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do śmietanowego sosu i wymieszać.
  • Przełożyć na talerze i podawać z kurkami.