Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Kurki zanurzyć w misce z zimną wodą i łyżeczką soli - pozwoli to na łatwiejsze czyszczenie grzybów.
- Przepłukać je dodatkowo na sicie, osuszyć.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Smażyć kurki ok. 3-4 minuty z każdej strony, na koniec posolić do smaku, odstawić.
- Cebulę drobno posiekać. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, zalać winem i odparować alkohol (płyn znacznie się zredukuje).
- Dolać śmietanę, doprawić pietruszką, solą i pieprzem.
- Dodać starty parmezan, zagotować sos i zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze ok. 5 minut.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do śmietanowego sosu i wymieszać.
- Przełożyć na talerze i podawać z kurkami.