Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
- Nóżki kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą, polać olejem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 minut, podlać ⅓ szklanki wody, zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec przez kolejną godzinę lub dłużej, aż mięso swobodnie będzie odchodziło od kości. Ostudzić.
- Awokado obrać, połączyć z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z limonki.
- Pomidory pokroić w kostkę, połączyć ze świeżą kolendrą.
- Ostudzone, ale nie zimne mięso oddzielić od kości, doprawić do smaku przyprawą meksykańską, ponownie podgrzać.
- Duże tortille podzielić na 4 części. Usmażyć tortille w głębokim oleju na chrupko (ok. 15-20 sekund).
- Układać tostady: na usmażoną tortillę nałożyć ciepłe mięso, posypać żółtym serem, następnie ponownie przykryć tortillą, mięsem i serem, a na koniec udekorować pomidorami, awokado i kwaśną śmietaną. Wykończyć pozostałe tortille.