Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować spód do tarty. Mąkę, proszek i cukier wymieszać, dodać masło, połączyć. Dodać żółtka i szybko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Schłodzić w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim formę do tarty z wysokim rantem lub tortownicę o średnicy 24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować syrop: w wysokim garnku zagotować wodę z cukrem i kardamonem, gotować gruszki przez 10 minut, następnie wyjąć je z zalewy i ostudzić. Pokroić na plasterki.
- Przygotować nadzienie: masło ubić na biało z cukrem, dodawać po 1 jajku na zmianę z mąką migdałową. Na koniec dodać mąkę pszenną i skórkę z cytryny. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na nim ułożyć gruszki i zapiekać 40 minut w 170 st. C.