Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wymieszać drożdże z cukrem, dodać połowę wody i ⅓ mąki, zamieszać. Dosypać resztę przesianej mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę wody, sól, olej i wyrobić ciasto. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso oraz przyprawę do mięsa mielonego z majerankiem i czosnkiem, dosolić do smaku. Smażyć, aż płyn odparuje, odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na 3 placki, uformować ranty i posmarować oliwą z oliwek. Nałożyć farsz i posypać wierzch żółtym serem.
- Piec na kamieniu do pizzy przez 9-13 minut, w rozgrzanym piecu do temperatury 250 st. C, następnie wyjąć i ułożyć resztę dodatków. Pizze podawać gorące.