Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Wymieszać drożdże z cukrem, dodać połowę wody i ⅓ mąki, zamieszać. Dosypać resztę przesianej mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę wody, sól, olej i wyrobić ciasto. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso oraz przyprawę do mięsa mielonego z majerankiem i czosnkiem, dosolić do smaku. Smażyć, aż płyn odparuje, odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na 3 placki, uformować ranty i posmarować oliwą z oliwek. Nałożyć farsz i posypać wierzch żółtym serem.
  • Piec na kamieniu do pizzy przez 9-13 minut, w rozgrzanym piecu do temperatury 250 st. C, następnie wyjąć i ułożyć resztę dodatków. Pizze podawać gorące.