Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- W niedużej misce umieścić wodę, drożdże, sól i oliwę oraz cukier, wymieszać.
- Dodać mąkę, wymieszać do połączenia drewnianą łyżką, a następnie zagnieść w dłoniach ciasto, aż będzie elastyczne.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
- W tym czasie przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku oraz pomidory.
- Doprawić solą, cukrem, oregano i bazylią, smażyć ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować na placek.
- Wycinać mini pizzerki w kształcie serca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 20 minut.
- Pizzerki posmarować sosem, ułożyć dodatki - mozzarellę, cienko pokrojone pieczarki, oliwki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok. 8 minut, podawać z rukolą i pomidorkami.