Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • W niedużej misce umieścić wodę, drożdże, sól i oliwę oraz cukier, wymieszać.
  • Dodać mąkę, wymieszać do połączenia drewnianą łyżką, a następnie zagnieść w dłoniach ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
  • W tym czasie przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku oraz pomidory.
  • Doprawić solą, cukrem, oregano i bazylią, smażyć ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje, odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować na placek.
  • Wycinać mini pizzerki w kształcie serca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 20 minut.
  • Pizzerki posmarować sosem, ułożyć dodatki - mozzarellę, cienko pokrojone pieczarki, oliwki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok. 8 minut, podawać z rukolą i pomidorkami.