Sposób przygotowania:

Ocena: 4.3/5 - 3 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Mąkę połączyć z solą i rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo.
  • Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować małe foremki do tartaletek - wysmarować je masłem i posypać delikatnie mąką.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), wyciąć okręgi (o większej średnicy niż średnice foremek), przełożyć do foremek. Nakłuć spody widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
  • Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  • Przygotować nadzienie.
  • Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać różyczki brokuła, gotować przez minutę, od razu odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać olej, czosnek i czerwoną cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
  • Dodać brokuły i smażyć przez ok 2 minuty, doprawić, odstawić.
  • W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Śmietanową masę wylać na podpieczone spody (do połowy wysokości foremek).
  • Dodać brokuły i posypać mozzarellą.
  • Zapiekać ok. 20-25 minut.