Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Przygotować krem. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć ziarenka, wrzucić wszystko do śmietanki, zagotować. Wyjąć laskę i schłodzić w lodówce.
-
Kiedy śmietana będzie zimna, ubić z cukrem pudrem. Z pomocą szpatułki połączyć delikatnie z mascarpone.
-
Przełożyć do rękawa cukierniczego i chłodzić w lodówce.
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem).
-
W misce połączyć mąki i proszek do pieczenia.
-
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić.
-
Jaja utrzeć z cukrem i naprzemiennie dolewać mleka, dosypywać mąki i ucierać.
-
Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać łopatką tylko do połączenia składników.
-
Przełożyć do papierowych papilotek, piec ok. 25 minut do suchego patyczka.
-
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, udekorować kremem.