Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować krem. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć ziarenka, wrzucić wszystko do śmietanki, zagotować. Wyjąć laskę i schłodzić w lodówce.

  • Kiedy śmietana będzie zimna, ubić z cukrem pudrem. Z pomocą szpatułki połączyć delikatnie z mascarpone.

  • Przełożyć do rękawa cukierniczego i chłodzić w lodówce.

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem).

  • W misce połączyć mąki i proszek do pieczenia.

  • Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić.

  • Jaja utrzeć z cukrem i naprzemiennie dolewać mleka, dosypywać mąki i ucierać.

  • Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać łopatką tylko do połączenia składników.

  • Przełożyć do papierowych papilotek, piec ok. 25 minut do suchego patyczka.

  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić, udekorować kremem.