Drodzy smakosze, w maju świętujemy wyjątkowy dzień! 13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, celebrując wyjątkowy smak i wszechstronne zastosowania tego klasycznego dania kuchni Bliskiego Wschodu. Dlatego w tym artykule odkryjemy fascynującą historię powstania hummusu, różnorodne warianty tego przysmaku oraz przyczyny jego niezwykłej popularności. Zapraszamy!
Historia hummusu – Liban czy Izrael?
Hummus, ta kremowa pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, ma długą historię trwającą kilka tysięcy lat. Dyskusje na temat pochodzenia hummusu są często pełne pasji i dumy z kulturowego dziedzictwa. Zarówno bowiem Izrael, jak i Liban mają bogatą tradycję kulinarną i wkładają wiele wysiłku w zachowanie swojej kulturowej tożsamości, w tym również w kwestii jedzenia. Libańczycy z pewnością czują się związani z hummusem jako częścią swojej kultury, podobnie jak Izraelczycy, którzy również mają silne powiązania z tym daniem. Libańczycy planowali nawet zastrzeżenie terminu „hummus” i chcieli, aby nazywać tak tylko tę pastę, która powstaje w okolicach Bejrutu.
Niezliczone smaki, niezliczone kombinacje
Przez wieki przepisy na hummus przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a dziś ten prosty, ale smakowity przysmak cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jedną z najpiękniejszych (i najpyszniejszych!) cech hummusu jest jego wszechstronność. Choć jego tradycyjna wersja zawsze zachwyca, istnieje wiele wariantów, które pozwalają każdemu znaleźć coś dla siebie. Od pikantnego hummusu z dodatkiem papryki chili, po hummus z dodatkiem karmelizowanych cebulek - możliwości są praktycznie nieograniczone. Niektórzy kucharze eksperymentują nawet z nietypowymi składnikami, takimi jak awokado, buraki czy suszone pomidory, tworząc unikalne i intrygujące smaki.
Dlaczego kochamy hummus?
Co sprawia, że hummus jest tak uwielbiany na całym świecie? Przede wszystkim jego smak! Połączenie delikatnej konsystencji, bogatego smaku tahini i aromatu czosnku sprawia, że hummus jest niezwykle przyjemny dla podniebienia. Ponadto, jest to danie bardzo zdrowe i odżywcze. Bogaty w białko, błonnik, witaminy i minerały, hummus jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatkowo, jest łatwy w przygotowaniu, uniwersalny (można go podawać jako dip, smarować na kanapki, dodawać do sałatek) i świetnie się przechowuje. Chętni na własną wariację na temat hummusu? Mamy dla Was pyszny przepis na tę przekąskę: https://smakistyl.pl/aksamitny-hummus-z-falafelami.html Świętujmy Razem Dzień Hummusu!