Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować hummus: w blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (z jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju.
- Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Przygotować falafele: ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki.
- Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski i kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy.
- Formować niewielkie kulki.
- W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki).
- Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru.
- Odsączyć na papierze.
- Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.