Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wodę wymieszać z solą i olejem.
- Do mąki wbić jaja, połączyć z płynem i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotować farsz. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę kiszoną. Smażyć, aż kapusta zmięknie, dodać kminek i doprawić solą i pieprzem, całkowicie ostudzić.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi ze sobą, podsypać delikatnie mąką.
- Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gotować pierogi partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia.