Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ziemniaki oczyścić, skropić olejem lub oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków i upiec do miękkości w temperaturze 220 C (ok. 30-45 minut, w zależności od wielkości), ostudzić.
  • Pora pokroić w drobne paseczki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać czosnek lub przyprawę oraz surowy boczek, smażyć kilka minut.
  • Ostudzone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze i przełożyć do miseczki.
  • Dodać podsmażony boczek z porem, śmietankę 30%, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Nadziewać ziemniaki przygotowanym farszem, zapiekać ok. 15 minut w 200 stopniach.
  • Przed podaniem polać kwaśną śmietaną i posypać serem.