Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Schab oczyścić z błon, rozciąć mięso wzdłuż, otwierając je. Lekko rozbić, natrzeć przyprawą do mięs i olejem.
- Suszone śliwki pokroić i ułożyć na mięsie. Czosnek drobno posiekać i posypać nim śliwki. Schab ciasno zawinąć w roladę, posmarować olejem i związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
- Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przełożyć do rękawa i piec ok. 90 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia do piekarnika wstawić obrane i pokrojone ziemniaki z odrobiną oleju. 20 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw i dopiec wierzch mięsa.
- Schab podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym lub ulubionymi dodatkami.