Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mąkę zaparzyć wrzątkiem, mieszając nożem, dodać jajko i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem.
  • Przygotować farsz: namoczone grzyby ugotować (korzystając z wody z namaczania). Kapustę gotować przez min. 30 minut do miękkości. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni, a następnie dodać mrożone grzyby, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać startą marchewkę, posolić i dodać pieprz do smaku. Ugotowane suszone grzyby zmielić w blenderze, dodać do cebulki z grzybami mrożonymi, wymieszać wszystko z kapustą.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po 1-2 łyżeczki farszu, zlepiając na brzegach. Gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Podawać ze złoconą na maśle cebulką.