Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować farsz: dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki.
  • Polać oliwą i posypać czosnkiem, doprawić solą.
  • Piec w 170c ok. 30-40 minut, aż dynia będzie mięciutka.
  • Jeszcze gorącą posiekać drobno i dodać do twarogu.
  • Wymieszać, doprawić ziołowym pieprzem.
  • Przygotować ciasto na pierogi: wszystkie składniki połączyć w elastyczną masę, wyrabiać ok. 5- 7 minut.
  • Odstawić pod ściereczką na ok. 10 minut.
  • Po tym czasie odkroić kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek.
  • Wycinać koła za pomocą szklanki lub specjalnej foremki.
  • Nakładać po łyżeczce farszu, sklejać i ewentualnie zawinąć falbankę.
  • Zagotować wodę w szerokim garnku, posolić.
  • Wrzucać pierogi na gotującą się wodę i gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia.
  • Podawać z natką pietruszki i kwaśną śmietaną.