Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować farsz: dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki.
- Polać oliwą i posypać czosnkiem, doprawić solą.
- Piec w 170c ok. 30-40 minut, aż dynia będzie mięciutka.
- Jeszcze gorącą posiekać drobno i dodać do twarogu.
- Wymieszać, doprawić ziołowym pieprzem.
- Przygotować ciasto na pierogi: wszystkie składniki połączyć w elastyczną masę, wyrabiać ok. 5- 7 minut.
- Odstawić pod ściereczką na ok. 10 minut.
- Po tym czasie odkroić kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek.
- Wycinać koła za pomocą szklanki lub specjalnej foremki.
- Nakładać po łyżeczce farszu, sklejać i ewentualnie zawinąć falbankę.
- Zagotować wodę w szerokim garnku, posolić.
- Wrzucać pierogi na gotującą się wodę i gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia.
- Podawać z natką pietruszki i kwaśną śmietaną.