Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mąkę wymieszać z solą, dodać wrzątek i olej, wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Przygotować farsz: marchew, por, pieczarki i czosnek drobno pokroić, dodać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażyć 5-6 minut, aż warzywa zmiękną, odstawić. Dodać mięso mielone i przyprawę do kurczaka słodko-kwaśną. W razie potrzeby dosolić.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po 1-2 łyżeczki farszu, zlepiając na brzegach.
- Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia, a następnie smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Podawać ze śmietaną.