Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Maślankę wymieszać z jajkiem i śmietaną.
- Dodać mąkę, sól i wodę, wyrobić na elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką.
- Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju.
- Wymieszać z surowym mięsem z kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać małe okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać do dołu, tworząc kulki, lekko spłaszczyć.
- Gotować pierogi partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia.
- Masło rozgrzać na patelni. Smażyć pierożki, aż będą rumiane.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.