Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Maślankę wymieszać z jajkiem i śmietaną.
  • Dodać mąkę, sól i wodę, wyrobić na elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką.
  • Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju.
  • Wymieszać z surowym mięsem z kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać małe okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać do dołu, tworząc kulki, lekko spłaszczyć.
  • Gotować pierogi partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  • Masło rozgrzać na patelni. Smażyć pierożki, aż będą rumiane.
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki.