Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Piersi oczyścić, skórę naciąć w kratkę.
  • Ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a skóra stanie się złocista i chrupiąca. 
  • Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2–3 minuty.
  • Następnie wstawić piersi do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 8–10 minut.
  • Po upieczeniu mięso odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
  • W międzyczasie szparagi  oczyścić i odłamać zdrewniałe końcówki.
  • Skropić oliwą, doprawić solą i piec lub grillować przez kilka minut, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki lub ćwiartki.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać truskawki i lekko je podsmażyć.
  • Wlać ocet balsamiczny i miód, dodać kolorowy pieprz, całość dusić przez 2–3 minuty, aż truskawki lekko zmiękną, ale nadal zachowają kształt, a sos delikatnie zgęstnieje.
  • Na talerzu ułożyć pokrojoną w plastry pierś z kaczki, obok szparagi.
  • Całość polać ciepłymi, duszonymi truskawkami wraz z sosem z patelni. 
  • Podawać z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniakami.