Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier.
- Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami.
- Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera).
- Blachę piekarnikową (44x36 cm) posmarować oliwą.
- Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty - by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.
- Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.
- Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.
- Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.